събота, 18 януари 2014 г.

Дебати

Изключително дълга събота прекарахме днес в Димитровград. Проведохме 5 часово обучение на двата местни училищни отбора по дебати в района. Този на хасковската езикова гимназия и този на димитровградската такава. 


За съжаление не изглежда много учители да имат времето или желанието да поддържат отбори по дебати в училищата и дебатьорската култура в последно време беше западнала или липсваща. Спомням си, че съм слушал само истории за първото поколение дебатьори в моето училище. По мое време се организирахме сами с помощта на един от старите дебатьори, който си беше взел gap year преди университета и така и не участвахме в истински турнири, защото такива почти нямаше, а и нямахме идея, как да участваме. Малко след като заминах и аз да уча, клубът западна. 

За щастие няколко човека от отбора, които бяха 9ти клас, когато завършвах, бяха направили опит да задвижат дебатите отново с помощта на техен учител по английски език, американец по програма на Fulbright. Тъй като аз в момента съм в период подобен на gap year, успявам да се включвам 1-2 пъти седмично в тренировки. Отнема около 2 часа на среща и не е толкова трудно. Ако искате да направите клуб по дебати във вашето училище, пишете ми и ще ви помогна, с каквото мога!



Преди 2 месеца участвахме в турнир по дебати и други дисциплини. За съжаление не отидохме на финал, но имаме други планове за този февруари. :) (За сметка на това училището ни взе няколко отличия в другите дисциплини, но там нямам заслуги.) Как премина самият турнир, как се финансирахме за пътни и престой и какво научихме, ще пиша след втория турнир през февруари. Сега просто исках да обърна внимание на този аспект от "следучилищния" живот на учениците, а някой друг път и ще разкажа, как поддържането на такива клубове води до засилване на интереса към интелектуалните занимания и защо това е най-добрият начин да се увериш, че любознанието на учениците по теми, които не се засягат в училищата, няма да се пропилее.

Изключително съм благодарен за отзивчивостта на момчетата от SDA, които дойдоха чак от София и използваха целия си свободен ден, за да проведат това обучение безвъзмездно и с много любов и отговорност към дебата като такъв. И за край един съвет: Никога не бъдете груби с опонента си по време на дебат, защото вероятно си имате работа със страхотен човек. Не искате да изгубите това приятелство. 

П.С.: Много съм впечатлен от кабинета, в който бяхме и за който трябва да се благодари на Фондация "Америка за България". Същата фондация, която спонсорира и SDA. Впрочем, мисля и за начини да се запази традицията, след като американецът привърши с преподаването, а  аз започна работа по "Заедно в Час" тази година. Ако сте от Хасково или региона, ми пишете, за да помислим заедно. :)