събота, 1 ноември 2014 г.

Будители 2.0

На този ден все се питаме, кои са съвременните български будители и докато честваме големите българи, не се досещаме, че новите будители всъщност са малките българи. 

Новите будители са всички незнайни преводачи на TEDtalks, които допринесоха за това на моменти българският език да е бил на първо място в света по превод на лекции.

Новите будители са и преводачите на Khan Academy, които успяха за една година да преведат над 1500 видео урока и които са на 15 урока от второто място по превод в света, на което място са китайците.

Новите будители са преводачите на Coursera, които започват да внасят най-доброто от света на интелекта и образованието. 

Новите будители са списвачите на Wikipedia, които са написали над 140 000 статии- със сигурност най-мащабният писмен документ на български език.

Всички тези незнайни доброволци работят себеотдайно, без да поискат и стотинка за труда си; в името на какво?

Новите будители просто осъзнават нуждата запасът от знание на български език да нараства, да се разпространява свободно и безплатно. Новите будители са тези, които намират ценност в това да се учим на български език, да развиваме и обменяме идеите си на български език. 

Те осъзнават, че новите медии променят интелектуалните ни навици и осъзнават отговорностите, които произтичат от това. 1 коментар: